< Tillbaka

Grillad kyckling med vitlöksbakad sötpotatis och grönsakssalsa

Passar bra ihop med Ruby Zin

INGREDIENSER, 4 port

Kyckling

1 kg Kycklingsteak eller annan urbenad del med skinn.
1-2 st Vitlöksklyfta
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar

Sötpotatis

2 st Mellanstora sötpotatisar
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Balsamicovinäger
1 msk Olivolja
½ msk Salt
2 msk Smör (valfritt)
Svartpeppar

Salsa

1 st Rödlök
2 st Paprika, valfri färg
10 st Rädisor
2 st Blekselleristjälkar
10-15 st Söta cocktailtomater
1 st Salladslök
1 st Färsk chili (valfritt)
1,5 msk Olivolja
1,5 msk Vit eller rödvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 200 grader.

Salta och peppra kycklingen ordentligt och låt ligga i rumstemperatur.

Förbered salsan: Hacka alla grönsaker superfint (det går toppen att köra i mixer) förutom salladslöken och cocktailtomaterna. Se bara till att det inte blir en röra utan att det finns bitar kvar. Hacka tomaterna lite grovt och skiva salladslöken, ta med hela blasten också som är supergod! Dressa salsan med olivolja och vinäger. Salta och peppra efter smak. Tänk på att saltet höjer smaken på alla grönsaker och marinerar lite, så var inte supersnål. Ställ salsan i kylen.

Nu till sötpotatisen: Mortla vitlök, olivolja, salt och peppar tills det blivit en slät kräm. Dela sötpotatisen på längden och skåra varje del diagonalt, ½-1 cm djupt. Pensla sötpotatisarna tunt med vitlökskrämen. Försök få ned lite i skårorna. In med potatisarna i ugnen. Fortsätt pensla på under tillagning med resten av krämen. Potatisarna tar ca 30 min. Känn efter då och då med en sticka.

Värm en stekpanna med lite olivolja. Lägg i en mosad vitlöksklyfta och låt få lite färg. När pannan är riktigt het lägger du i kycklingen med skinnsidan ned. Låt den steka i ca 4 minuter eller tills den fått fin färg och ordentligt krisp. Pressa kycklingen i pannan med jämna mellanrum med ex en potatispress. Låt det fräsa ordentligt och tryck hårt. Detta gör att du får superfin krispig skinnsida. Efter 4 minuter vänder du på kycklingen. Stek ett par minuter till innan du lägger över den i ugnsfast form (tillsammans med sötpotatisen eller i egen form) och in i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut kycklingen och pensla på lite barbecuesås på skinnsidan och lägg en liten klick smör på potatisen för en rundare smak. Ställ över ugnen på grill och låt stå ett par minuter till.

Servera allt tillsammans, toppa sötpotatisarna med lite salsa och servera resten vid sidan om. Smaklig spis!