< Tillbaka

Citronrisotto med örtolja & pilgrimsmusslor

Passar bra ihop med Ruby Prosecco Rosé och Ruby Frizz

INGREDIENSER, 4 port

Risotto

4 dl Arborioris
2 st Finhackad schalottenlök
1-1,5 l Grönsaksbuljong (kolla på förpackningen, där brukar det stå vad som gäller för ditt ris)
4 dl Torrt vitt vin, gärna mousserande
150 g Parmesan
1 st Citron: rivet skal + 1 msk pressad
4 msk Smör
200 g Pilgrimsmusslor. Obs! Risotton mättar bra så 50 g/pers. är tillräckligt. Men man kan såklart ha mer!
Olivolja
Svartpeppar

Örtolja

1 ½ dl Olivolja
1 kruka Mynta
1 kruka Bladpersilja
1 kruka Citronmeliss
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR

Mixa örterna med olivolja ordentligt i en mixer. Smaka av med salt och peppar och låt stå och dra.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna lätt. Ha en stekpanna redo till när du ska steka på dem.

Täck botten på en tjockbottnad kastrull med lite olivolja. Värm på schalottenlöken tills den mjuknat och är genomskinlig. Häll på riset och låt fräsa tills du får lite motstånd/strävhet i pannan. Häll på hälften av vinet och låt det reducera. Resten tillsätter du mot slutet för att ge risotton en mer distinkt smak. Börja mata på med buljongen, som du har varm i en kastrull bredvid. Häll på buljong, ca 1,5 dl åt gången och rör om, hela tiden. Vakta risotton noga. När det känns tungt/strävt – häll på mer buljong. När hälften av buljongen gått åt häller du på resten av vinet och låter det reducera, innan du fortsätter med buljongen. Smaka av under tiden. Risotton ska ha ett uns kärna kvar när den är klar. När du nästan är där blandar du i det rivna citronskalet och pressar i en skvätt citronsaft. Nu sätter du även på stekpannan.

Fortsätt tillaga risotton på svag värme, provsmaka och ta av från värmen när du fortfarande har lite motstånd i riset. Rör i parmesanen, lite i taget och runda av smakerna med en klick smör. Ställ åt sidan, utan lock.

Grilla pilgrimsmusslorna ca 2,5 min på ena sidan för ordentligt stekyta. Vänd dem sedan och stek ca ½ min på andra sidan.

Servera risotton med pilgrimsmusslor på toppen och ringla över örtolja efter smak. Buon appetito!