< Tillbaka

Saltbakade potatisar med syrlig paprikasalsa

Passar bra ihop med La Bella Barbera och Camp Syrah

INGREDIENSER, 4 port

Potatisar

ca 400 g Småpotatis
ca 800 g Grovsalt

Salsa

2 st Paprika
1 st Rödlök
2 st Vitlöksklyftor
½ st Färsk chili
1 msk Tomatpuré
1 msk Soja
4 msk Vinäger (röd eller vit)
ca 3 dl Vatten
Färsk timjan & oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR

Halvera paprikorna och kärna ur dem. Grilla/sota dem. Detta görs i ugn (ca 200 grader) med skinnsidan upp. När skalet börjar bli svart och frasigt, lägg dem i en skål och täck med plastfolie. Låt stå ca 20 minuter.

Värm ugnen till 175°. Häll saltet i en ungsform och lägg i potatisarna. Baka i ca 1 timme eller tills de är mjuka rätt igenom. Spara saltet när du är klar, det går utmärkt att använda fler gånger!

När paprikorna svalnat drar du av skinnet på dem och putsar bort det mesta av sotet. Strimla paprikan fint och blanda i kastrull med fint strimlad rödlök och vitlök. Blanda i övriga ingredienser utom de färska örterna och sjud i ca 40 min eller tills salsan reducerat till hälften. Då lägger du i örterna och smakar av med salt och peppar.

När potatisarna är klara delar du dem med en gaffel, fördelar lite salsa på dem och toppar med lite örter. Perfekt som matigare tilltugg eller som tillbehör till en grillad kyckling.